Leg je hoofd op het nachtkastje 

Wat is genieten? Genieten is het fijn hebben. Je prettig voelen in je lijf. Positieve gevoelens en gedachten ervaren. Genieten van elkaars en je eigen lichaam; de streling, de kus, de zindering voelen in elke vezel van je lichaam. Waarbij de tijd stil lijkt te staan, er niets of niemand anders bestaat dan jij of jullie samen.

Dat je als onder een kaasstolp bent afgesloten van alles wat er om je heen gebeurt. Niet als een gevangenis, maar als een veilige cocon waarin de aandacht volledig gericht is op het jezelf en elkaar naar de zin maken. Elkaar te horen, ruiken, proeven. Elkaar te ontdekken en nog beter te leren kennen. Elkaar te geven en van elkaar te mogen ontvangen, zonder enige verplichting, eis, verwachting. Vrij zijn in het moment, zonder het af te raffelen, een vast patroon te volgen of een kunstje op te voeren. Te exploreren in verbinding, dichtbij elkaar zijn en jezelf aan elkaar te laten zien in je kwetsbaarheid. Letterlijk en figuurlijk naakt mogen zijn. Elkaar willen plezieren zonder dat het een opdracht is; gewoon omdat jouw genot mijn genot is en geven en ontvangen met elkaar versmelten.


Oprechte interesse
Genieten van jezelf en elkaar is puur en belangeloos. Het komt tot stand door oprechte interesse en aandacht voor jezelf en elkaar. Je verliest tijd en plaats en de lichamelijke sensaties, de intimiteit en verbondenheid worden vergroot. Om te komen tot genieten is het durven ontdekken van wie je bent, wat je fijn vindt en dit te durven delen van belang. Het is een samenspel waarin respect voor jezelf en elkaar, elkaars wensen en grenzen, een grote rol speelt. Maar waarin je ook creatief durft te zijn, ‘out of the box’ durft te denken en doen.


Uit de praktijk: Jorick en Chantal
Een echtpaar (midden dertig) met drie kinderen komt bij mij. Hij kan al 4 jaar geen erectie krijgen en wil daarom hulp. Te meer omdat zijn vrouw aangeeft hierdoor seksueel gefrustreerd te zijn. Hij neemt inmiddels ook geen initiatief meer tot contact. Bang dat het voor beiden op een teleurstelling uitdraait.


Streeloefening
Als ik hen een streeloefening geef, blijken ze allebei niet te weten wat hiermee te moeten. Na elkaar een beetje gekriebeld te hebben, weet hij niet meer wat hij moet doen. Zij wil best aan hun probleem werken, maar niet met deze oefening. Daar wordt ze onzeker van.


Waar vinden zij het genieten? 
Wat maakt dat zij niet in die kaasstolp kunnen komen waarin de wereld even stilstaat? Het zichzelf laten zien, hun lichaam het contact te laten maken, op ontdekkingsreis te gaan naar hun eigen en elkaars diepste verlangens, is te spannend. Nee, die erectie moet het doen, dan is alles opgelost denken zij. Terwijl seks niet alleen maar over die erectie gaat, maar over het durven contact maken. Van elkaar en jezelf mogen genieten. Dan moet je elkaar en jezelf ook wel durven (laten) zien.


Seks doet een heel ander appèl op het hoofd
In deze maatschappij zijn we genoodzaakt om continu ons hoofd te gebruiken. We moeten plannen, organiseren, alert zijn, op veranderingen anticiperen en inspringen. Wie vooruit denkt, regeert. Seks doet een heel ander appèl op het hoofd. De hersenen staan bij seks in dienst van het voelen. Het denken moet uit om de sensaties te registeren en te labelen als fijn, minder fijn, overweldigend, hunkerend, genieten.


Hoofd uit en voelen!
Eigenlijk moet het hoofd tijdens seks dus figuurlijk op het nachtkastje. Niet peinzen, piekeren, jezelf observeren, nadenken over wat komen gaat, of je er wel lekker bijligt, je buik niet te bol is en die ander je wel mooi genoeg vindt. Gewoon zijn, zonder erbij stil te staan wat er straks, morgen of later gaat of moet gebeuren. Zonder je af te laten leiden door de omgeving of verstorende gedachten. Alleen het voelen staat centraal en als dat fijn is en de tijd lijkt stil te staan, de wereld lijkt alleen uit jou (en de ander) te bestaan, dan ben je aan het genieten.


Vragen of problemen op seksueel gebied?
Ongeveer 30% van de mensen ervaart ooit in zijn of haar leven seksuele problemen. Dat kan jezelf en je relatie behoorlijk in de weg staan. Vaak hopen mensen dat het vanzelf over gaat en soms is dat zo, maar heel regelmatig ook niet. Daardoor wachten mensen vaak lang met hulp zoeken voor hun seksuele probleem. Dat is jammer, omdat het oplossen ervan dan veelal langer duurt. Heb jij vragen of problemen op seksueel gebied, neem contact op met onze praktijk, zie www.praktijkrespons.nl.


De namen in dit blog zijn gefingeerd.

Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam

info@praktijkrespons.nl

Eva Buitenhuis:
buitenhuis@praktijkrespons.nl,
06 445 38 320

Meike van ‘t Hof:
vanthof@praktijkrespons.nl,
06 412 77 440

Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - BTW nr: 129427093B01 - KvK nr: 24380684